Skip to main content
BootsHiking BootsMen's BootsOutdoorsShoes

The Best Men’s Hiking Boots For All Types of Hikes

By June 2, 2021June 6th, 2021No Comments
The Best Men’s Hiking Boots For All Types of Hikes

The ergonomic design, durable components, and proper fit are crucial factors for the best men’s hiking boots. Most hiking boots for men use a robust construction targeting different types of hikers. For example, a long backpacking trip will benefit from high-cut boots with impact-resistant toe caps, stiff midsole, and a rugged, long-lasting outsole to withstand the long and potentially arduous hike. On the other hand, an urban hiker will likely benefit from choosing stylish hiking boots ideal for pounding the pavement rather than the trails.

Stylish hiking boots must balance the aesthetics and durability of each hiking boot component. That is, boots with a suede upper are water-resistant and an instant eye-catcher. But, full-grain men’s leather hiking boots are waterproof and break in overtime to give you that reliable, comfortable footwear to explore new territories. And they must have a proper fit. Other attributes include breathability, shock-absorption capabilities, pressure relief, insulation, and use of eco-friendly parts, sourced responsibly.

In this buying guide, I’ve handpicked some of the best and most stylish hiking boots for men, which I’m certain you’ll love. They are from some leading brands like Timberland, Hoka One One, Vasque, and KEEN. Each boot I’ve chosen to grace this list comes on the back of extensive research and spending dozens of hours reading genuine customer reviews from across the web.

Let’s kickstart the guide with my top 5 hiking boots in various categories.

OUR RECOMMENDATIONS

BEST OVERALL MEN’S HIKING BOOTS

In reviewing hundreds of online reviews about the HOKA MEN’S TEN NINE HIKE GORE-TEX HIKING BOOTS and consulting hiking experts, we’ve chosen these hiking boots as the best overall. Sure, they might look a bit weird, but the hovercraft-like design offers the kind of cushioning and stability that is often not found in any other type of hiking boot. Say good-bye to tired feet, even after the longest mountain treks. 

BEST MEN’S HIKING BOOTS FOR SUMMER

The SCARPA MAVERICK MID GTX HIKING BOOT is the best men’s hiking boots for summer hiking. These mid-cut boots weigh only 1 lb, use a meshy upper, and traction outsoles ideal for any sudden downpour. They’re light, breathable, strong, and grippy, exactly what you want for those challenging summer hikes.

BEST MEN’S HIKING BOOTS FOR WINTER

We think the MERRELL MEN’S MOAB POLAR WATERPROOF WINTER BOOTS are winter-ready hiking boots with a protective 6.5-inch shaft to arch and are best for winter hiking. Further, its 1.25-inch heel, a molded EVA midsole, and an M-Select ICE GRIP outsole will help prevent frostbite while keeping you feeling comfortable for particularly long hikes in the coldest of weather.

BEST WATERPROOF HIKING BOOTS FOR MEN

In this guide, most of the hiking boots use the GORE-TEX waterproof membrane for nearly 100% impervious material coverage. But, the SALEWA MOUNTAIN TRAINER MID GTX BACKPACKING BOOT reinforces that water resistance further with a wear-resistant 360-degree rubber rand. Hence, it is our choice for the best waterproof hiking boots for men.

BEST MEN’S HIKING BOOTS FOR WIDE FEET

Finally, the TIMBERLAND MEN’S CHOCORUA TRAIL MID WATERPROOF BOOT presents you with wide-fitting hiking boots in a mid-cut, ergonomic construction. These shoes use durable components to support heavier trekkers with feet that struggle in normally sized hiking boots. 

1. Arc'teryx Acrux TR GTX Hiking Boots

If you have narrow feet or wear a small size starting at 7, the Arc’teryx Acrux TR GTX Hiking Boots presents you with comfortable and lightweight hiking boots. They use durable inserts and outsole for that perfect grip. And they will keep your feet warm during the winter months. Plus, look at that sexy all-black colourway that makes it perfect for the contrast you want when hiking in the snow, in case you ever get lost or hurt.

Key Features

  • GORE-TEX® liners
  • Supportive and cozy 4mm OrthoLite® 3D-molded inserts 
  • Stable and rigid TPU chassis 

Specifications

  • Brand: Arc’teryx
  • Available Sizes: 7 – 13
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 2 lbs. 6.8 oz.
  • Uppers: Superfabric/Epoxy-Based Resin 
  • Sole: Vibram Rubber Outsole, EVA midsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Colours: Black/Neptune

2. Vasque Men's St. Elias Fg GTX Hiking Boot

When you prefer a rugged yet stylish look, the Vasque Men’s St. Elias Fg GTX Hiking Boot presents you with a high-cut, durable, and supportive shoe in jet black or cognac leather colours. The boots are your perfect on or off the trail companion, keeping your feet dry and comfortable straight out of the box.

Key Features

  • Dual Density EVA footbed
  • Waterproof GORE-TEX® liners
  • 2.0-2.2mm leather uppers
  • Moisture-wicking textile lining

Specifications

  • Brand: Vasque 
  • Available Sizes: 7-14 
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 2 lbs. 5 oz.
  • Uppers: Nappa Full-Grain
  • Sole: EVA Midsole, Vibram® Rubber Outsole
  • Closure: Speed Lace System
  • Waterproof: Yes
  • Colour: Jet Black, Cognac

3. Adidas outdoor Men's Terrex Swift R2 Mid GTX

Adidas® Outdoor is a reputable brand for lightweight, athletic footwear for all weather conditions. As a result, you can rely on the Men’s Terrex Swift R2 Mid GTX for your next hiking trip. Weighing only 1 lb, they utilize a breathable ripstop mesh upper to keep you well ventilated. And, its moulded TPU toe cap, cushioned footbed, and EVA midsole protect your pressure points as you traverse rocky trails.

Key Features

  • Synthetic and mesh uppers
  • GORE-TEX® liners
  • Easy and adjustable bungee lace-up system
  • True to size

Specifications

  • Brand: adidas® Outdoor
  • Available Sizes: 6 – 15
  • Height: Mid Cut
  • Weight: 1 lbs. 2 oz. 
  • Uppers: 100% Synthetic  
  • Sole: TRAXION®Rubber Outsole, EVA midsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes 
  • Colours: Black 

4. Salomon Quest 4 GORE-TEX Hiking Boots

Do you walk fast, jog, or run as part of your backpacking in the backcountry? If so, the trail running inspired Salomon Quest 4 GORE-TEX Hiking Boots are your best pick. These boots combine a leather upper with a textile lining that contours to the shape of your feet. That way, you can lift or turn your feet from side to side without injuring or getting fatigued. Besides, its ADV-C 4D chassis supports your heel area, guarantees a stable step regardless of the terrain.

Key Features

  • Flexible textile lining
  • GORE-TEX® liners
  • Reliable lock laces 
  • Excellent rubber traction

Specifications

  • Brand: Salomon 
  • Available Sizes: 8 – 12.5 
  • Height: Mid- Calf
  • Weight: 2 lbs. 14.4 oz.
  • Uppers: Leather/Textile 
  • Sole: EVA Midsole, Contagrip TD Rubber Outsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes 
  • Available Colours: Magnet/Black/Quarry, Olive Night/Peat/Safari

5. Timberland Men's Anti-Fatigue Hiking Waterproof Leather Mt. Maddsen Boot

Are you a seasoned hiker who spends hours or days wearing your choice leather hiking boots? As a backpacker, you often don’t have the luxury of packing a second pair of hiking boots while stuck out in the wild. As a result, you need a pair of anti-fatigue hiking boots that are guaranteed to perform. The Timberland Men’s Anti-Fatigue Hiking Waterproof Leather Mt. Maddsen Boot has a removable anti-fatigue footbed, coupled with an EVA-midsole, to keep your feet fresh for hours.

Key Features

  • 100% full-grain waterproof leather uppers
  • Fully gusseted tongue
  • Anti-fatigue comfort technology
  • 1.5-inch heel

Specifications

  • Brand: Timberland
  • Available Sizes: 7 – 15
  • Height: Mid Cut
  • Weight: 2 lbs.
  • Uppers: 100% Leather/TFabric 
  • Sole: Rubber Outsole, EVA Midsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available Colours: Black, Brown, Medium Brown Full Grain, Light Brown Full-Grain

6. HOKA TenNine Hike Gore-Tex Hiking Boots

Now, most hikers will tell you, boots that optimize the heel-to-toe transition are vital. Durable, forgiving, and protective when tackling harsh terrain, the philosophy behind the HOKA TenNine Hike Gore-Tex Hiking Boots prioritizes this philosophy. Made with a patented HOKA Hubble® heel geometry, these men’s hiking boots provide ample cushion to your feet as you move. They also incorporate the GORE-TEX® liners for completely dry feet. And, the scratch-resistant toe caps keep your feet from bruising and other structural damage. Also, yes, I know this shoe looks really weird, but it’s actually pretty awesome.

Key Features

  • Cushioned Hubble® heel geometry
  • Includes recycled materials
  • Supportive 5 mm lugs
  • Robust metal lacing

Specifications

  • Brand: HOKA ONE ONE
  • Available Size: 7 – 14 
  • Height: Over-the-Ankle  
  • Weight: 17.8 oz.
  • Uppers: Ripstop Textile 
  • Sole: EVA Midsole, Vibram Rubber Outsole    
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available colours: Ombre blue / Green sheen, Black / Dark gull grey

7. Topo Athletic Trailventure Hiking Boots

When you plan on exploring unfamiliar trails, you need the most supportive hiking boots you can get. One such option is the Topo Athletic Trailventure Hiking Boots! These stylish hiking boots are keen on modern and ergonomic design, making for a durable and supportive pair of hiking boots. They use triple-layered EVA midsoles, premium quality Vibram outsoles, and drainage ports that channel water away from the boots and, ultimately, your feet.

Key Features

  • Supportive high-cut moulded foam collar
  • Protective rubber toe caps and rear rock plates
  • Strategic drainage ports
  • Cozy textile lining
  • Vegan

Specifications

  • Brand: Topo Athletic
  • Available Sizes: 8 – 14
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 1 lbs. 10 oz.
  • Uppers: Ripstop Nylon Mesh
  • Sole: 3-Piece EVA Midsole, Vibram Rubber Outsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: No
  • Colour: Navy/Red, Orange/Black

8. Salewa Mountain Trainer Mid GTX Backpacking Boot

Are your feet prone to getting a bad smell after a lengthy mountain backpacking trip? Using hiking boots with anti-odour technology helps. For this reason, consider getting the Salewa Mountain Trainer Mid GTX Backpacking Boot. Apart from having the waterproof GORE-TEX® liners for dry feet, these boots rely on the Cleansport NXT odour control for fresh-smelling feet. Besides, it’s a surprisingly good-looking and highly functional hiking boot for your manly feet.

Key Features

  • Wear-resistant 360-degree rubber rand reinforcement
  • Odour neutralizing Cleansport NXT
  • Precise-fitting lace-up system
  • True to size

Specifications

  • Brand: Salewa
  • Available Sizes: 8 – 13
  • Height: Mid Cut
  • Weight: 1 lbs. 12 oz.
  • Uppers: Suede Leather 
  • Sole: Nylon Midsoles, Vibram Outsoles
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available colours: Asphalt/Fluo Orange, Charcoal/Papavero

9. Under Armour Men's Speedfit 2.0 Hiking Boot

The Under Armour Men’s Speedfit 2.0 Hiking Boot are lightweight, breathable men’s summer hiking boots for your athletic hiking expeditions. They also happen to look fairly badass and perhaps even slightly intimidating. Yet, they feature a padded ankle section for optimum support. The moulded tongue will adapt to your feet’ contours for a custom fit, and the breathable synthetic upper will keep your feet from overheating. Now get out there and get hiking, soldier!

Key Features

  • Breathable synthetic uppers
  • Textile lining
  • Moulded tongue and vamp
  • Welded forefoot

Specifications

  • Brand: Under Armour
  • Available Sizes: 8 – 14
  • Height: High Cut
  • Weight: 1.85 lbs.
  • Uppers: 100% Synthetic
  • Sole: Rubber Outsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: No
  • Available in five colourways, including an awesome black and blue version.

10. Asolo Falcon GV Hiking Boots - Men's

The Asolo Falcon GV Hiking Boots are your go-to stylish hiking boots for the rainy season. They use water-resistant suede leather and nylon uppers as reinforcement to keep your feet dry while you traverse the wettest of environments. But that’s just the start. Have a look at the long line of features these men’s hiking boots have to offer below.

Key Features

  • Supportive heel counters
  • GORE-TEX® and textile linings
  • Self-cleaning Vibram Megagrip outsoles
  • Resoleable

Specifications

  • Brand: Asolo
  • Available Sizes: 8 – 13
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 2 lbs. 2.6 oz.
  • Uppers: Suede Leather/Polyester
  • Sole: Dual Density EVA Midsole, Vibram Rubber Outsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available Colours: Graphite/Black, Graphite/Graphite/Blueberry

11. Timberland Men's Chocorua Trail Mid Waterproof Boot

If you have wide feet, the Timberland Men’s Chocorua Trail Mid Waterproof Boot presents you with a boot opening of up to 38” for shoe sizes 7 to 15. These wide-fitting hiking boots have a supportive ergonomic design that includes a 1-inch heel, 5-inch shaft, corrosion-resistant metal laces, and shock-absorbing EVA midsoles.

Key Features

  • TimberDry Waterproof membrane
  • Rustproof lacing system
  • Have a wide fit

Specifications

  • Brand: Timberland
  • Available Sizes: 7 -15
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 1.3 lbs.
  • Uppers: Full Grain Leather and Mesh
  • Sole: Rubber Outsole, EVA Midsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available Colours: Brown/Green, Black, Dark Brown Full-grain

12. Asolo Fugitive GTX Hiking Boots - Men's

The Asolo Fugitive GTX Hiking Boots are responsive hiking boots that will protect your feet from harsh impact while tackling rough terrain. They do this by combining split-grain leather with Cordura® nylon, resulting in water-resistant, breathable, lightweight, and long-lasting uppers. Underneath this durable top are the GORE-TEX® liners and shock absorbent DuoAsoflex midsoles.

Key Features

  • Heavy-duty yet breathable stylish hiking boots
  • Supportive thermoplastic urethane
  • Resoleable

Specifications

  • Brand: Asolo
  • Available Sizes: 8 – 13
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 3 lbs. 2 oz.
  • Uppers: Split-Grain Leather/Nylon
  • Sole: Rubber Outsole, Duoasoflex Midsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available Colours: Truffle/Stone, Wool/Black

13. Inov-8 Men's Roclite G 345 GTX Mid Waterproof Lightweight Hiking Running Boots

Do you take part in heavy-duty mountain hiking? Or, are you an athletic trekker that runs more than walks during your hikes? The lightweight runner hiking boots feature some of the toughest and grippiest outsoles. Whether you are on a muddy, rocky, or smooth trail, you can rely on the aggressive graphene outsole for superior grip.

Key Features

  • Aggressive graphene outsoles
  • GORE-TEX® liners
  • Supportive, claw-shaped, 6 mm multi-directional lugs
  • Meta-plate shank

Specifications

  • Brand: Inov-8
  • Available Sizes: 8.5 – 15
  • Height: Mid Cut
  • Weight: 12.1 oz.
  • Uppers: Synthetic & Mesh
  • Sole: Graphene Outsole, POWERFLOW midsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available Colours: Brown/Red, Navy/Yellow, Black

14. Merrell Moab 2 Mid Waterproof Hiking Boots

When you need breathable summer hiking boots that will wick moisture and sweat from your feet, and prevent nasty debris from injuring your pressure points, consider getting the Merrell Moab 2 Mid Waterproof Hiking Boots. These are mid-cut hiking boots with closed-cell foam tongues for dry and clean feet. And, its contoured footbeds offer ample heel and arch support.

Key Features

  • Stable nylon arch shank
  • Breathable mesh lining
  • Supportive 5 mm lugs

Specifications

  • Brand: Merrell
  • Available Sizes: 7-14
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 2 lbs. 4 oz.
  • Uppers: Suede leather/mesh
  • Sole: Vibram Rubber Outsole, EVA midsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes 
  • Available Colours: Earth, Boulder, Gold 

15. Salomon X Ultra 3 Mid GTX Hiking Boots - Men's

When you get these Salomon boots, you can expect some cozy, protective, and lightweight hiking boots that retail in a break-in-ready condition. These boots emphasize an ergonomic design that includes a comfortable textile lining, debris-blocking tongue gussets, and long-lasting mudguards and rubber toe caps. They also happen to feature a fairly unique design.

Key Features

  • Lightweight, ergonomic hiking boots
  • GORE-TEX® liners
  • Cushioned underfoot for stable descents
  • Ortholite sock liners for heel support

Specifications

  • Lightweight, ergonomic hiking boots
  • GORE-TEX® liners
  • Cushioned underfoot for stable descents
  • Ortholite sock liners for heel support

16. Columbia Men's Newton Ridge Plus Ii Waterproof Hiking Boot Shoe

This men’s winter hiking boot is available in a vast number of colour themes. The Columbia Men’s Newton Ridge Plus Ii is a waterproof yet breathable winter hiking shoe with responsive, super-grippy soles. More so, they feature a dual-zone tread pattern essential for hiking in the snow or ice. This is the kind of boot you’ll want to wear when treading through shallow snowfalls, as it only runs up just past the ankle.

Key Features

  • 1.5-inch heel, 5-inch shaft
  • Multi-terrain Omni Grip outsole system
  • Secure fitting lace-up system
  • 14 versatile colour combinations

Specifications

  • Brand: Columbia 
  • Available Sizes: 7 – 16
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 1 lbs.
  • Uppers: Full Grain Leather, Suede & Mesh 
  • Sole: Rubber Outsole, EVA Midsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes

17. Vasque Breeze AT Mid GTX Hiking Boots

If you are familiar with Vasque’s Breeze III series, this GT X version will give you a stiffer shank for a more supportive hiking boot. With these boots, you get a sturdy and rugged hiking companion that is comfortable straight from the box. It’s also available in a great variety of regular and wide sizes, meaning you’re more than likely to find your size unless you have Hobbit or NBA basketball player-sized feet. At only 2 lbs. and 11 oz. per pair, they’ll also take it easy on your legs as far as having to lug around unnecessary extra weight.

Key Features

  • 2 mm leather uppers
  • GORE-TEX® liners
  • Stable thermoplastic polyurethane shanks
  • All-Terrain Compound (ATC) midsoles

Specifications

  • Brand: Vasque 
  • Available Sizes: 7 – 11.5
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 2 lbs. 11 oz.
  • Uppers: Nubuck Leather, Air Mesh Lining
  • Sole: EVA Midsole, Vibram Rubber Outsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available colours: Magnet/Drizzle, Ebony/Tawny Olive, Brown Olive/Bossa Nova  

18. KEEN Men's Targhee II Mid Waterproof Hiking Boot

KEEN boots are known for their incredible toughness but also superior comfort. So it’s no wonder that yet another hiking boot from this brand lands on this list. The Men’s Targhee II Mid Waterproof Hiking Boot is an all-leather mid-cut hiking boot with a narrow fit. It features a low-profile upper, custom-fitting tongue and collar, bump toe caps, and a balanced ESS shank ankle support. The KEEN DRY waterproof membrane covers all these for comfortable and dry wear.

Key Features

  • Arch supporting Metatomical Footbed
  • 1.5-inch contoured heel
  • 4 mm multi-directional lugs
  • Usually runs half size smaller than true-to-fit size, so keep that in mind when purchasing these

Specifications

  • Brand: KEEN
  • Available Sizes: 7 – 17
  • Weight: Unknown
  • Height: Over-the-Ankle
  • Uppers: 100% Waterproof Nubuck Leather  
  • Sole: ATC Rubber Outsole, EVA Midsole
  • Closure: Lace-Up 
  • Waterproof: Yes
  • Available Colours: Black Olive/Yellow, Shitake/Brindle, Raven/Tortoise Shell, Slate Black/Flint Stone, Canteen/Dark Olive

19. Danner Trail 2650 Mid GTX Hiking Boots

Perfect for day hikes, the Danner Trail 2650 Mid GTX Hiking Boot is a shoe you can count on during your most trying hikes that are relatively short-lived. These boots feature a true-to-size fit and rely on the shock-absorbing EVA midsoles, anti-odour Ortholite footbeds, and supportive trail guard platforms to keep your step comfortable, flexible, and protected regardless of the terrain.

Key Features

  • Dual-layered GORE-TEX® liners
  • Reinforced heel counters
  • Supportive TPU shanks

Specifications

  • Brand: Danner
  • Available Sizes: 7 – 14
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 1 lb. 12 oz.
  • Uppers: Leather/Textile
  • Sole: Vibram Rubber Outsole, EVA Midsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available Colours: Brown/Gold, Dusty/Olive, Brown/Military Green

20. Lowa Renegade GTX Mid Hiking Boots

As the official boot sponsor for the American Hiking Guides Association, Lowa presents you with the high-cut Renegade GTX Mid Hiking Boots -. These boots use waterproof nubuck leather with a polyester lining to keep your feet dry and cozy through any harsh weather elements. At the same time, its Derby-cut lacing and cushioned gusset tongues help you achieve a custom fit.

Key Features

  • GORE-TEX® liners
  • Supportive full-length nylon shank
  • Stable external polyurethane Monowrap® frames

Specifications

  • Brand: Lowa
  • Available Sizes: 8 – 14
  • Height: Over-the-ankle
  • Weight: 2 lbs. 7 oz.
  • Uppers: Nubuck Leather & Cordura Nylon
  • Sole: Polyurethane Midsole, Vibram Rubber Outsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available Colours: Basil, Stone/Espresso, Deep Black, Anthracite/Steel Blue, Sepia, Dark Gray/Navy

21. Danner Men's Radical 452 5.5" Hiking Boot

These amazing hiking boots are lightweight, high-cut and even perfect for everyday wear. They have a supportive TPU shank and an impact-resistant toe cap, fit for on and off the trail use. Further, its sturdy multi-directional lugs perform exceptionally on rugged terrain. Perhaps their only drawback is that they’re not exactly the best-looking hiking boots on the market, but that’s also probably reflected in the relatively affordable price.

Key Features

  • Lightweight, stable 5.5-inch platform
  • GORE-TEX® liners
  • True to size

Specifications

  • Brand: Danner
  • Available Sizes: 7 – 14
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 1.9 lbs.
  • Uppers: Nubuck Leather & 1000D Nylon Lining
  • Sole: Rubber Outsole, EVA Midsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available Colours: Olive, Dark Brown, Coffee

22. Merrell Men's Moab Polar Waterproof Winter Boot

If you’re looking for the ultimate in winter hiking boots, you could do far worse than this offering from Merrel. Designed for all-day comfort, protection, as well as keeping your feet dry and nice and toasty, the Moab Polar hiking boots feature a high-cut design to keep snow and ice away from entering your feet. Despite all this, these boots weigh less than 2 pounds. They’re a perfect example of modern-day material science at work to improve your hiking experience.

Key Features

  • Protective 6.5-inch shaft
  • M-Select DRY membrane
  • True to size

Specifications

  • Brand: Merrell
  • Available Sizes: 10-15
  • Height: Ove-the-Ankle
  • Weight: 1.6 lbs.
  • Uppers: Leather & Textile Lining
  • Sole: Synthetic Outsole, EVA Midsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes

23. La Sportiva Pyramid GTX Hiking Boots

If you prefer a ventilated, rugged hiking boot that does not compromise on its water-repelling capabilities, consider getting the La Sportiva Pyramid GTX. These are lightweight, durable boots with a comfortable textile lining. And, they rely on something called the Nano Cell™ technology to create some of the most comfortable footbeds in the world.

Key Features

  • Triple-layered GORE-TEX® liners
  • 5 mm anti-odour Ortholite liners
  • Supportive STB Control thermoplastic polyurethane inserts

Specifications

  • Brand: La Sportiva
  • Available Sizes: 7.5 – 13
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 2 lbs. 1.6 oz.
  • Uppers: Perforated Nubuck Leather
  • Sole: EVA Midsole, Vibram Outsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes

24. SCARPA Maverick Mid GTX Hiking Boot

Weighing only a smidgen above 1 lb, the SCARPA Maverick Mid GTX Hiking Boots are mid-cut hiking boots ideal for day hikes. They use a leather and polyester blend to create a breathable yet waterproof upper section. Underneath this cover is a cushioned TPU footbed to stabilize your heel. And its dual-density EVA midsole further absorbs shock from the rough terrain.

Key Features

  • A high-performance mid-cut design
  • GORE-TEX® liners
  • Super grippy rugged outsoles

Specifications

  • Brand: SCARPA
  • Available Sizes: 7 – 14
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 1 lbs. 1 oz.
  • Uppers: Synthetic Leather & Polyester Mesh
  • Sole: Dual Density EVA Midsole, HDR Rubber Outsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available Colours: Black/Grey, Iron Grey/Orange

25. KEEN Targhee III Mid Leather Waterproof Hiking Boot

The KEEN Targhee III Mid Leather Waterproof Hiking Boot is a fabulous true-to-size hiking book capable of practically all-terrain hiking. It is a waterproof, meshy boot with a rugged yet stylish look that puts the aesthetics of a lot of other hiking boots to shame. And, inside the boot features the anti-odour Cleansport NXT treatment for all-day freshness.

Key Features

  • KEEN.Dry waterproof breathable membrane
  • Supportive ESS shank & multi-directional lugs
  • 1-year manufacturer warranty
  • True to size

Specifications

  • Brand: KEEN
  • Available Sizes: 7 – 14
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 2 lbs. 4 oz.
  • Uppers: Leather
  • Sole: Rubber Outsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available Colours: Black Olive/Golden Brown, Chestnut/Mulch, Magnet/Black, Bungee Cord/Black, Canteen/Mulch

26. Merrell Men's Moab 2 Vent Mid Hiking Boot

The Merrell Men’s Moab 2 Vent Mid Hiking Boot is lightweight, breathable mid-cut hiking boots with a custom fit. They also happen almost to resemble the look of a poised animal, ready to strike! These men’s hiking boots use cozy removable insoles and a closed-cell foam tongue to conform to the shape of your feet while keeping them dry and safe from debris. It is a durable pick, with a supportive arch shank and lugs.

Key Features

  • Supportive 5 mm lugs
  • Removable insole
  • Air-cushioned heels
  • True to size

Specifications

  • Brand: Merrell
  • Available Sizes: 7 – 15
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 2 lbs.
  • Uppers: Suede Leather & Mesh
  • Sole: Vibram Outsole, EVA insoles
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes
  • Available Colours: Walnut, Black Night, Earth, Granite, Black

27. Zamberlan Vioz GTX Hiking Boots

Whether you plan a day hike or intend to be in the backcountry for weeks, the Zamberlan Vioz GTX Hiking Boots got you covered. These are the best waterproof hiking boots for men, featuring seam-sealed GORE-TEX® liners and nylon linings for dry and cozy wear. Its padded tongue blocks any debris from entering the boots. And, its rubber outsole can tackle the worst terrain you can imagine. These are hardcore hiking boots and therefore are priced accordingly.

Key Features

  • Comfortable, resoleable hiking boots
  • GORE-TEX® liners
  • Zero break-in period
  • Ideal for winter

Specifications

  • Brand: Zamberlan
  • Available Sizes: 8 – 14
  • Height: Over-the-Ankle
  • Weight: 3 lbs. 8 oz.
  • Uppers: Full Grain Leather
  • Sole: Rubber Outsole, Polyurethane Midsole
  • Closure: Lace-Up
  • Waterproof: Yes

COMPARE THE TOP HIKING BOOTS FOR MEN

Use this table to sort the men’s hiking boots featured on this list:

HIKING BOOTSAVAILABLE SIZESHEIGHTWEIGHTWATERPROOF?
Arc'teryx Acrux TR GTX Hiking Boots7-13Over-the-ankle2 lbs. 6.8 oz.Yes
Vasque Men's St. Elias Fg GTX Hiking Boot7-14Over-the-ankle2 lbs. 5 oz.Yes
Adidas outdoor Men's Terrex Swift R2 Mid GTX6-15Mid Cut1 lbs. 2 oz.Yes
Salomon Quest 4 GORE-TEX Hiking Boots8-12.5Mid Calf2 lbs. 14.4 oz.Yes
Timberland Men's Anti-Fatigue Hiking Waterproof Leather Mt. Maddsen Boot7-15Mid Cut2 lbs.Yes
HOKA TenNine Hike Gore-Tex Hiking Boots7-14Over-the-ankle17.8 ozYes
Topo Athletic Trailventure Hiking Boots8-14Over-the-ankle1 lbs. 10 oz.No
Salewa Mountain Trainer Mid GTX Backpacking Boot8-13Mid Cut1 lbs. 12 oz.Yes
Under Armour Men's Speedfit 2.0 Hiking Boot8-14High Cut1.85 lbs.No
Asolo Falcon GV Hiking Boots - Men's8-13Over-the-ankle2 lbs. 2.6 oz.Yes
Timberland Men's Chocorua Trail Mid Waterproof Boot7-15Over-the-ankle1.3 lbs.Yes
Asolo Fugitive GTX Hiking Boots - Men's8-13Over-the-ankle3 lbs. 2 oz.Yes
Inov-8 Men's Roclite G 345 GTX Mid Waterproof Lightweight Hiking Running Boots8.5 - 15Mid Cut12.1 oz.Yes
Merrell Moab 2 Mid Waterproof Hiking Boots7-14Over-the-ankle2 lbs. 4 oz.Yes
Salomon X Ultra 3 Mid GTX Hiking Boots - Men's7-13Over-the-ankle1 lbs. 15.6 oz.Yes
Columbia Men's Newton Ridge Plus Ii Waterproof Hiking Boot Shoe7-16Over-the-ankle1 lbs.Yes
Vasque Breeze AT Mid GTX Hiking Boots7-11.5Over-the-ankle2 lbs. 11 oz.Yes
KEEN Men's Targhee II Mid Waterproof Hiking Boot7-17Over-the-ankleUnknownYes
Danner Trail 2650 Mid GTX Hiking Boots7-14Over-the-ankle1 lb. 12 oz.Yes
Lowa Renegade GTX Mid Hiking Boots8-14Over-the-ankle2 lb. 7 oz.Yes
Danner Men's Radical 452 5.5" Hiking Boot7-14Over-the-ankle1.9 lbs.Yes
Merrell Men's Moab Polar Waterproof Winter Boot10-15Over-the-ankle1.6 lbs.Yes
La Sportiva Pyramid GTX Hiking Boots7.5-13Over-the-ankle2 lbs. 1.6 oz.Yes
SCARPA Maverick Mid GTX Hiking Boot7-14Over-the-ankle1 lbs. 1 oz.Yes
KEEN Targhee III Mid Leather Waterproof Hiking Boot7-14Over-the-ankle2 lbs. 4 oz.Yes
Merrell Men's Moab 2 Vent Mid Hiking Boot7-15Over-the-ankle2 lbsYes
Zamberlan Vioz GTX Hiking Boots8-14Over-the-ankle3 lbs. 8 oz.Yes
Sebastian Arciszewski

Sebastian Arciszewski

An enthusiast of all things minimalist. I love the simple design and always look for an aesthetic that complements how an item works. Because after all, a design is how a thing works. You can find me on twitter: @sebastian_a